Pretul energiei electrice furnizate consumatorilor finali (categorie in care sunt inclusi si consumatorii casnici) va creste in medie cu 4,6 la suta, la 1 ianuarie 2005, se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
Decizia a fost luata pentru acoperirea costurilor societatilor din sector, respectarea angajamentelor internationale asumate de Romania, precum si sustinerea investitiilor necesare, se spune in comunicat.
De asemenea, reprezentantii ANRE afirma ca in elaborarea noilor metodologii de calcul a tarifelor au fost avute in vedere si posibilitatile de plata pentru factura energiei in Romania.
"Pentru reducerea impactului social al acestei cresteri asupra consumatorilor captivi casnici, oferta de tarife a fost diversificata, fiind introduse doua mecanisme suplimentare de sprijin. Tariful social urmeaza a fi alcatuit din trei transe, in loc de doua (ca pana acum), energia electrica consumata la tarif redus fiind majorata de la 60 kWh/luna la 75 kWh/luna. In cazul tarifului cu abonament s-a inclus in cadrul abonamentului o cantitate de 30 kWh/luna", precizeaza sursa citata.
Pretul energiei electrice provenit din centralele hidroelectrice a fost dublat, pentru a permite producatorilor sa finanteze investitii de circa 1.200 de miliarde de lei.
Pretul reglementat al gazelor naturale va fi majorat cu cinci la suta, la 1 ianuarie 2005, iar diferentierea tarifelor in functie de consum si introducerea abonamentelor lunare la gaze naturale vor fi amanate pentru 1 aprilie.
Potrivit unui comunicat al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), consumatorii rezidentiali conectati la sistemele de distributie, categorie in care sunt incluse institutiile publice si populatia, vor achita 5.187.450 lei pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale, cu 247.021 de le