Pretul energiei electrice furnizate consumatorilor finali (n.r - categorie in care sunt inclusi si consumatorii casnici) va creste in medie cu 4,6%, la 1 ianuarie 2005, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, Jean Constantinescu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
Decizia a fost luata pentru acoperirea costurilor societatilor din sector, respectarea angajamentelor internationale asumate de Romania, precum si sustinerea investitiilor necesare. "Tariful social urmeaza a fi alcatuit din trei transe, in loc de doua (ca pana acum), energia electrica consumata la tarif redus fiind majorata de la 60 kWh/luna la 75 kWh/luna", a mai spus presedintele ANRE.
Astfel, pentru prima transa de 1,5 kWh/zi, tariful va fi de 1750 lei, iar pentru transa a doua, de la 1,5 kWh/zi la 2,5 kWh/zi, tariful este acelasi ca si in cazul celui standard: de 4120 lei/kWh. Peste 2,5 kWh/zi, tariful social ajunge la 7996 lei.
Tariful standard cu abonament de 4412 lei/zi (care cuprinde si un consum de 1 kWh/zi) va fi de 3053 lei/kWh, la fel ca si cel cu rezervare, rezervarea urmand sa fie de 1511 lei/zi.
Pretul energiei electrice provenit din centralele hidroelectrice a fost dublat, ajungand de la 12,1 dolari/MW, la 23,1 dolari/MW, pentru a permite Hidroelectrica sa finanteze investitii de circa 1.200 miliarde lei.
De remarcat, acest tarif se aplica pentru consumatorii captivi, contractul de portofoliu al societatii fiind de circa 4 TWh in anul 2005, iar restul productiei urmand sa poata fi vanduta consumatorilor eligibili, care isi negociaza pretul de achizitie. Tariful de transport al energiei electrice a fost stabilit la 7 dolari/MW, iar cel de distributie la 22 dolari/MW.
Reamintim, pe langa Electrica, distribuitori de energie electrica sunt si companiile cu care s-au privatizat