Ignatul a fost, ieri, prilej de a petrece pentru toti cei care au taiat porcii sau au asistat la sacrificarea acestora. Pahare cu vin ori tuica fiarta, iar pentru aceia care nu tin post - sorici si carne prajita. Pentru a servi preparatele fara teama ca va veti imbolnavi de trichineloza trebuie sa mergeti la medicul veterinar cu o bucata din carnea porcului taiat in vederea efectuarii examenului trichineloscopic. Trichineloza este o boala parazitara produsa de viermele Trichinella spiralis. Omul se imbolnaveste prin consumul de carne de porc infestata cu acest parazit, care este insuficient ''prelucrata termic'' sau care este tinuta in conditii termice necorespunzatoare. De aceea, este indicat ca toata carnea sa fie tinuta la minus 18 grade Celsius, iar la preparare sa fie bine fiarta sau fripta.
Trebuie evitat consumul de carne cruda. Acest parazit poate fi si in carnea de nutrie, mistret sau urs. In primele sapte zile de la consumul de carne cu trichineloza apar diareea, greturile, cefaleea, varsaturile, starile de astenie.
In urmatoarele saptamani, simptomele bolii sunt: febra, eruptii pe piele, umflaturi la nivelul pleoapelor sau a fetei.
Daca persoana nu se adreseaza medicului si nu urmeaza tratament specific, trichineloza poate afecta muschiul cardiac si sistemul nervos, ducand, in final, la deces. Tratarea bolii se face numai in spital, sub supraveghere medicala. Ignatul a fost, ieri, prilej de a petrece pentru toti cei care au taiat porcii sau au asistat la sacrificarea acestora. Pahare cu vin ori tuica fiarta, iar pentru aceia care nu tin post - sorici si carne prajita. Pentru a servi preparatele fara teama ca va veti imbolnavi de trichineloza trebuie sa mergeti la medicul veterinar cu o bucata din carnea porcului taiat in vederea efectuarii examenului trichineloscopic. Trichineloza este o boala parazitara produsa de viermele Trichinella