Obisnuiti cu cenzura si propaganda comunista, oamenii din TVR au transformat momentul 1989 intr-o refulare proprie: entuziasm, dezinformare, sinceritate. S-a format astfel faima unor oameni ca Teodor Brates, Paul Soloc, Cornelius Rosiianu, Ilie Ciurescu, Cornel Pumnea.
Spatiul public s-a inchis modest in urma lor, insa, lasind doar citeva interventii accidentale in emisiuni de divertisment sau carti de reactualizare a istoriei.
Pensionatii
Pensionarea a insemnat, pentru unii, iesirea definitiva si asumata din viata publica. „M-am pensionat. Sint un om obisnuit acum. Dupa 1989 nu m-au interesat nici functiile, nici titlurile“, povesteste Cornel Pumnea, pensionat din functia de redactor Sport la TVR. In acelasi fel nesemnalat s-au retras Sanda Taranu, Delia Budeanu, Florin Mitu sau Petre Popescu.
„In 1989, toti sperau in mai bine. Tinara generatie din televiziune nu a avut de la cine sa invete sau pe cine sa imite. De aceea este acest amalgam de idei, conceptii, profesionalism si tinuta“, explica fostul redactor-sef de stiri al TVR.
Planul secund
Teodor Brates, cel care a condus emisia televizata din 22 decembrie 1989, fiind cunoscut pentru replica in care Ion Iliescu era „fiul unui revolutionar, unui patriot, el insusi patriot“, a continuat sa scrie in „Azi“, „Economistul“ sau carti despre revolutie. „Orice s-ar spune despre mine, nu ma pot numara printre profitorii Revolutiei.
Dupa ce m-am pensionat, m-am manifestat in spatiul public cu decenta, ca jurnalist de presa scrisa. Am coordonat emisiunea de la ora 13, din 22 decembrie 1989 pina in dimineata zilei de 25 decembrie 1989. Si am avut satisfactia sa fiu primul care declara libertatea presei in Romania. Am fost primul jurnalist care s-a exprimat liber.
Fara zelul nostru, din studioul 4, contestat si controversat, victoria