Eliade Balan
Pana la urma PSD tot a pus mana pe Parlament. A tras in mod perfid sforile, reusind sa-si adjudece conducerea la Camera si Senat cu ajutorul celor de la PUR si PRM. Alianta D.A. nu a izbutit sa sparga reduta pesedista, fapt ce le-a permis lui Adrian Nastase si lui Nicolae Vacaroiu sa castige lupta pentru functiile de presedinti ai celor doua Camere.
In aceste conditii PSD isi pastreaza pozitia avuta si in mandatul trecut. Mai mult, ramane cu acelasi personaj in fruntea Senatului, spre surprinderea multora care il vedeau pe Nicolae Vacaroiu coborat definitiv din fotoliul de presedinte si plasat undeva la marginea vietii politice. Va imaginati cam ce sentiment de regret are Traian Basescu cand stie ca nea Nicu este al doilea om in stat.
Vrem, nu vrem, il vom avea inca patru ani pe acest politician in fruntea unei institutii vitale ca importanta. Fapt care ma determina sa spun ca fostul premier, ma refer la Nastase, greseste cand sustine ca viitorul guvern nu mai are motiv sa vorbeasca de mostenirea grea lasata de predecesori.
Personal consider ca o astfel de mostenire exista atat timp cat unul ca Nicolae Vacaroiu va continua sa conduca Senatul multi ani de acum incolo. In acest sens PSD nu are cum sa demonstreze ca este un partid reformat racordat la valorile democratiei europene. Ii lipsesc argumentele politice si morale.
Cei mai multi parlamentari provin din vechea garda care, la randul ei, se trage din seva nociva a trecutului regim. Sunt politicieni de care tot auzim vorbindu-se de aproape 15 ani. Au trecut de la un mandat la altul ca pestele prin apa. Au fost votati la gramada, lipsa votului uninominal cu care nu au fost de acord fiind in avantajul lor. Daca se vota omul, Vacaroiu nu mai era azi in Parlament.
Poate nici Ion Iliescu nu ar mai fi fost ales. Din pacate exista posibilitatea, treb