"Meciul" dintre aliati si pesedisti s-a mutat acum pe terenul Parlamentului, dupa ce social-democratii au reusit, luni seara, sa se aseze in calea unei majoritati PNL-PD si sa puna mana pe conducerile celor doua Camere. Reprezentantii celor doua tabere duc, in prezent, batalii aprige pentru instalarea propriilor oameni in celelalte functii ale Birourilor Permanente si la conducerea comisiilor permanente.
Arma "duelului" o reprezinta, ca de obicei, algoritmul politic. Prima runda de controverse s-a desfasurat ieri, la Senat, unde liberalii si democratii au cerut ca functia presedintelui, obtinuta luni de Nicolae Vacaroiu, sa fie inclusa in algoritm si sa fie luata in calcul la negocieri. De cealalta parte, reprezentantii PSD au propus ca postul ocupat de Vacaroiu sa nu fie luat in calcul la impartirea functiilor politice din Biroul Permanent.
Dupa patru ore de discutii, cele doua parti au decis ca problema sa fie transata prin vointa plenului, care urma sa voteze cu bile, pentru a nu mai exista suspiciuni cu privire la secretizarea sufragiului. Totusi, in cele din urma, sedinta a fost anulata din cauza consultarilor pe care partidele politice le-au avut ieri, la Palatul Cotroceni, cu presedintele Traian Basescu.
Nastase, presedinte.
La Camera Deputatilor
O avanpremiera a luptei pentru monopolul Legislativului a avut loc luni seara, la Camera Deputatilor si la Senat, unde partidul aflat inca la guvernare, beneficiind si de sprijinul PRM si PUR, a reusit sa dea o interpretare favorabila regulamentului institutiei si sa evite impunerea procedurii de vot secret.
Potrivit liberalilor si democratilor, acest sistem ar fi permis unora dintre pesedistii, peremistii sau umanistii nemultumiti sa se pronunte pentru candidatii PNL-PD la functiile de presedinte. Dupa un scenariu identic in ambele Camere, social-democratii au impus votul