Anul viitor va fi caracterizat, in domeniul financiar-bancar, de reducerea dobanzilor si cresterea ponderii imprumuturilor exprimate in lei, a declarat, ieri, presedintele Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), Enache Jiru, citat de Mediafax.
"Reducerea dobanzilor are la baza doua motive: concurenta pe piata bancara si semnalele venite din partea Bancii Nationale a Romaniei, care a redus de mai multe ori dobanda de interventie. Pe de alta parte, aceeasi concurenta va determina, in urmatorii trei ani, miscari semnificative in piata, efectele acestui proces fiind o serie de fuziuni sau achizitii", a apreciat Jiru.
El a afirmat ca, in luna aprilie, cand este prevazuta liberalizarea contului de capital al Romaniei, rata dobanzii la depozite se va situa la 11%, iar cea a creditelor va fi superioara cu 6-7% peste media dobanzilor practicate la titlurile de stat.
In luna octombrie, totalul finantarilor acordate de banci pentru firme si populatie s-a ridicat la 402.249 miliarde lei, cu 2,2% peste soldul din luna septembrie (1% in termeni reali).
Noul proprietar al CEC va fi cunoscut in toamna anului 2005
Noul proprietar al Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) va fi cunoscut in toamna anului 2005, o data cu finalizarea procesului de privatizare a bancii, a adaugat Enache Jiru.
El a mai spus ca, in a doua jumatate a anului viitor, statul roman va inainta cereri de oferta catre o serie de banci si institutii financiare interesate sa participe la procesul de privatizare a CEC.
Jiru a estimat ca CEC va incheia anul 2004 cu un profit brut de aproximativ 700 miliarde lei, superior nivelului prevazut in bugetul de venituri si cheltuieli, si cu active bilantiere de peste 48.000 miliarde lei. Anul viitor va fi caracterizat, in domeniul financiar-bancar, de reducerea dobanzilor si cresterea ponderii imprumuturilor exprimate in le