Statul roman este pasibil de plata a mai multe sute de milioane de dolari catre companii private daca pierde procesele carora trebuie sa le faca fata in acest sens. De gestionarea proceselor se ocupa Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
„Cea mai mare problema a noastra nu este, in acest moment, continuarea procesului de recuperare a creantelor bugetare, bancare sau comerciale, ci gestionarea litigiilor in care este implicat statul.
Sint lucruri foarte importante, pentru ca implica raspunderea statului fata de banii publici“, a spus presedintele AVAS, Mircea Ursache, cu ocazia prezentarii bilantului institutiei pe acest an.
Cazurile „sonore“
Oficialul citat a prezentat cele mai importante cazuri: Combinatul Siderurgic Resita, Fondul National de Investitii (FNI) si litigiile Bancorex-BCR. Sa le luam pe rind.
In cazul Combinatului Siderurgic Resita, se stie deja ca firma americana Noble Ventures cere statului roman despagubiri de 353 de milioane de dolari, ca urmare a anularii contractului de privatizare.
Procesul are loc la Curtea de Arbitraj International de la Washington. Instanta se va pronunta in legatura cu cererea americanilor la inceputul anului viitor.
In cazul FNI, Tribunalul Bucuresti a admis, vinerea trecuta, cererea investitorilor FNI de rascumparare a sumelor pierdute si a obligat AVAS sa plateasca sumele in solidar cu SOV Invest. Este vorba despre 22.000 de investitori, care au de recuperat 1.300 de miliarde de lei.
AVAS a anuntat deja ca va contesta aceasta decizie, tot in instanta. „Atita timp cit exista cai de atac, am obligatia sa le utilizez, pentru ca este vorba de bani publici“, a spus Ursache. Dar tot el a recunoscut ca, daca si Curtea Superma va da aceeasi sentinta, o sa plateasca.
Falimentara Bancorex a fuzionat, in anul