Tratata de PSD-ul tovarasului Iliescu cu un refuz sustinut de argumente care balansau uneori intre demagogie si dementa, cota unica de impozitare a veniturilor revine in forta. Un astfel de sistem ar trebui sa-i avantajeze pe romanii cu doua-trei slujbe, fara teama ca una dintre ele o va folosi doar pentru a-si plati impozitul pentru celelalte.
Atunci veniturile lor vor fi impozitate simplu: cu 16 la suta. Aceasta promisiune a Aliantei D.A. este pe cale de a declansa adevarata reforma fiscala de care Romania are nevoie acum. Cota unica nu trebuie interpretata ca o subventie, un mod de a mai umple putin buzunarele populatiei, ci ca o masura care poate schimba esential cadrul economic din Romania.
Nu poate fi socotita in nici un caz o forma de ajutor social, ci o masura liberala de relansare economica. Un mod de a le permite celor interesati sa investeasca si sa infiinteze noi locuri de munca. Un fel de a-i stimula pe cei care muncesc mai mult si la vedere, spre deosebire de impozitul in cascada al PSD. Ideea cotei unice nu este noua.
Fostul guvern a aprobat-o "in principiu", iar ziarul Adevarul a sprijinit-o chiar si dupa schimbarea la fata a lui Adrian Nastase si Mihai Tanasescu, care s-au lepadat de ea, inghesuiti de tovarasul Iliescu. Cu toate ca efectele asupra bugetului ale impozitarii in trei transe sunt practic similare cu cele ale cotei unice, PSD incerca sa pastreze iluzia de egalitate.
Haulind la luna ca lupul, fostul presedinte i-a facut pe cei doi sa se inghesuie ca oile in tarc de teama sa nu le cada capetele. Jucand putina comedie reformista, cei doi demnitari si-au facut un titlu de glorie din faptul ca macar au reusit sa-l induplece pe lupul cel batran sa renunte la aberanta idee a impozitarii cu 90 la suta a bogatilor.
Insa au marsat la zicerile demagogice cum ca introducerea cotei unice ar a