De la 1 ianuarie 2005, salariul minim pe economie va fi de 3.300.000 de lei pe luna. Asa prevede contractul colectiv de munca la nivel national semnat de toate confederatiile sindicale si patronale reprezentative din Romania. Negocierile pe acest contract au fost deosebit de dure. Ele au durat circa 14 luni, 2004 fiind singurul an in care in Romania nu a existat un contract colectiv de munca.
Documentul semnat luna aceasta va fi valabil 2 ani. In cazul in care noul guvern va aduce modificari legislatiei privind forta de munca - introducerea tichetelor de vacanta, fiscalitatea salariilor etc. - contractul va fi schimbat punctual prin acte aditionale. Hotararea patronatelor si a sindicatelor da insa peste cap planurile multor unitati economice si Bugetul de stat pe 2005, deja adoptat.
Conform acestuia, salariul minim pe economie va fi, pe tot parcursul anului viitor, 3.100.000 de lei pe luna. La nivel national exista in prezent circa 1 milion de oameni care "beneficiaza" de salariul minim, din care 100.000 sunt angajati la stat.
Deoarece contractul colectiv de munca are putere de lege asupra tuturor angajatilor si angajatorilor, indiferent daca sunt sau nu afiliati vreunei structuri sindicale sau patronale, statul va trebui sa gaseasca resurse financiare pentru cresterea salariilor celor 100.000 de oameni si, eventual, pentru reasezarea grilelor salariale.
Probleme au si unitatile cu capital de stat monitorizate de Ministerul de Finante. In general, acestea sunt cele care au datorii sau inregistreaza pierderi, dar printre ele se numara si societati "curate", precum Compania Nationala Posta Romana. Conform angajamentelor luate de Guvern in fata FMI, "monitorizatii" nu au dreptul sa creasca fondul de salarii cu mai mult de 7 la suta in 2005.
Or, decizia luata de patronate si sindicate privind salariul minim va t