"Cine a tras in noi intre 16 - 22?" este intrebarea care staruie, de 15 ani, pe buzele romanilor. Este o intrebare la care, nici astazi, nu s-a dat un raspuns clar. La 15 ani de la Revolutia din Decembrie 1989, inca nu se cunosc vinovatii pentru moartea celor care au iesit in strada si au strigat "Libertate".
La 15 ani de la acel Decembrie insangerat cazurile oamenilor ucisi in Timisoara, in Bucuresti, la Sibiu, Craiova, Resita ori pe unde i-au mai ajuns gloantele, nu stiu cine le-a curmat viata, parintii, copiii lor, de asemenea, raman pe mai departe in dosare pe coperta carora scrie mare A.N. - "autor necunoscut".
Unii spun ca sansa ca adevarul sa fie scos la lumina mai exista. Altii sunt mai mult decat sceptici. Si asta pentru ca, de cateva zile, Romania are un nou institut care are rolul de a cerceta ce s-a intamplat in decembrie 1989. Infiintarea institutului a fost decisa in urma unei dezbateri parlamentare, in baza unei legi emise in decembrie anul acesta. Dar scepticismul a intervenit in momentul in care s-a aflat ca omul care a numit membrii Colegiului National al Institutului Revolutiei Romane este, insa, chiar fostul presedinte Ion Iliescu, care putea face lumina in cele trei mandate ale sale... In plus, mare parte dintre membrii colegiului sunt oameni controversati, printre care fostul consilier prezidential Dan Iosif, Gelu Voican Voiculescu, Petre Roman, Sergiu Nicolaescu, Alexandru Mironov, Rasvan Teodorescu, precum si fostul consilier prezidential Claudiu Iordache. Istoricul Stejarel Olaru spune ca "nimeni nu are incredere in studiile pe care un astfel de istitut le poate produce, pentru ca are culoare politica. In acest fel, concluziile vor fi de asemenea natura incat revolutionarii de partea lui Iliescu sa nu se supere".
Mortii Timisoarei - numele victimelor Revolutiei se afla in baza de date a Asociatiei Memoriale Revolutia 16 - 22