Traian Basescu l-a desemnat ieri, oficial, prim-ministru pe Calin Popescu Tariceanu. De asemenea, seful statului i-a cerut public premierului desemnat sa consulte toate partidele in vederea sustinerii in Parlament a noului cabinet.
Potrivit Constitutiei, copresedintele Aliantei D.A. PNL-PD are la dispozitie 10 zile pentru a-si forma echipa si a cere Parlamentului votul de incredere pentru noul guvern si programul sau. Greul abia incepe pentru Tariceanu care are termen foarte scurt pentru obtinerea sprijinului parlamentar.
Sustinerea UDMR fiind insuficienta pentru a trece fara probleme noul Guvern, liderii liberalilor si democratilor trebuie sa grabeasca negocierile cu celelalte partide parlamentare pentru a le acorda increderea. In cazul in care nu o vor obtine pot cere pentru a doua oara, in termen de 60 de zile, votul Parlamentului.
Daca si de aceasta data nu-i va fi favorabil, presedintele poate dizolva Legislativul, provocand astfel alegeri anticipate. Scenariul insa nu este nici pe placul sefului statului, nici pe cel al Aliantei, neinvestirea noului guvern pana la sfarsitul lui 2004, amanand cu un an punerea in aplicare a punctului forte al Aliantei din campania electorala, introducerea cotei unice de impozitare.
"Eu am fost ales presedinte al Romaniei sustinand programul Aliantei D.A. Cu siguranta, legatura politica intre presedinte si formatiunile politice care l-au sustinut a incetat o data cu depunerea juramantului. In acelasi timp, am obligatia in calitate de presedinte ales sa gasesc instrumentele politice, formula politica prin care angajamentele in baza carora am fost ales sa devina realitate. Singura formatiune politica ce poate duce la indeplinire programul cu care am castigat alegerile este Alianta D.A.", a motivat seful statului desemnarea ca premier a lui Calin Popescu Tariceanu.
De ce nu s-a mers pe desemnarea unui