Termenul-limita de preschimbare a vechilor certificate de inmatriculare si inregistrare fiscala ale firmelor expira peste nici doua saptamini. Potrivit legii, incepind din prima zi a anului 2005, patronii care nu au capatat noile documente ramin fara firma.
Cele mai recente statistici ale Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC) arata ca doar jumatate din firmele inmatriculate in Romania in perioada 1994-2001 au acte noi.
Ultima zi a acestui an coincide cu expirarea termenului pina la care patronii trebuiau sa-si schimbe vechile certificate de inmatriculare si inregistrare fiscala. Potrivit legii, incepind cu ianuarie 2005, vechile documente se anuleaza, iar firmele se radiaza.
Comerciantii persoane fizice si asociatii familiale vor fi radiati din oficiu in baza incheierii judecatorului delegat, iar firmele se vor dizolva de drept si vor intra in lichidare, explica oficialii ONRC. Asta inseamna ca, pentru a-si continua activitatea, comerciantii vor fi nevoiti sa infiinteze firme noi.
Cu toate acestea, patronii nu s-au inghesuit sa-si schimbe actele, astfel incit doar jumatate din firmele obligate sa-si preschimbe certificatele au facut acest lucru.
Radierea din oficiu poate fi si un serviciu
Radierea din oficiu presupune, in cazul celor care doresc sa-si pastreze statutul de comerciant, infiintarea unei alte firme, ceea ce inseamna noi cheltuieli. Daca pina acum citeva luni, cheltuiala cu inregistrarea unei firme la ONRC era considerabila, oficialii ONRC sustin ca tarifele valabile in acest moment sint mult mai convenabile.
“In Bucuresti, zilnic se preschimba actele a cel mult patru firme. Cred ca oamenii asteapta sa fie radiati din oficiu pentru ca astfel scapa de bilanturile si verificarile impuse de Fisc in momentul in care ar solicita in nume propriu ra-dierea firmei. In