Sebastian Iovan, din Periam, face parte din categoria celor care, in penitenciar a invatat arta in adevaratul sens al cuvantului. La 29 de ani, Sebastian este singurul sculptor in sapun din Timis si, poate, si din tara. Meseria a invatat-o in urma cu sase ani, atunci cand a fost intr-un "stagiu" de trei luni la puscaria de pe Popa Sapca. Cel care l-a initiat in aceasta inedita arta a fost un coleg de celula, mai in varsta decat el, care la randul lui a invatat meseria tot in puscarie.
Carute cu cai si cu trasuri atasate, icoane cu chipul Maicii Domnului sau al lui Iisus Christos sunt confectionate din cateva bucati de sapun. Desi tehnica este destul de complicata, pentru un meserias ca el modelarea sapunului pare sa nu mai aiba nici un secret. "Sapunul calup este dat pe razatoare, dupa care se amesteca cu o anumita cantitate de apa si o parte aracet. Apoi se aduna intr-un bulgare mare si urmeaza modelarea", ne explica el, in cateva cuvinte, cheia lucrarilor sale de arta. Dupa sase ani de meserie, omul a ajuns la performanta ca, in doar cateva ore, sa faca o figurina, indiferent de marime.
Si, pe masura ce anii au trecut, iar lucrarile lui au devenit mai deosebite, a inceput sa aiba tot mai multi clienti. Asa ca, desi pare greu de imaginat, Sebastian Iovan spune ca nu-i pare rau ca a fost in puscarie. "Acolo am invatat o meserie care ma ajuta sa traiesc si care, sper, imi va aduce si faima". Sebastian Iovan, din Periam, face parte din categoria celor care, in penitenciar a invatat arta in adevaratul sens al cuvantului. La 29 de ani, Sebastian este singurul sculptor in sapun din Timis si, poate, si din tara. Meseria a invatat-o in urma cu sase ani, atunci cand a fost intr-un "stagiu" de trei luni la puscaria de pe Popa Sapca. Cel care l-a initiat in aceasta inedita arta a fost un coleg de celula, mai in varsta decat el, care la randul lui a invatat meseria