Chiar daca intre cerere si oferta a existat un echilibru relativ, pe piata valutara s-a inregistrat, de la inceputul saptamanii, o apreciere continua a monedei nationale. Banca Nationala nu a mai intervenit in piata, avand in vedere ca gradul de acoperire a intrarilor de produse in Romania a fost la 31 octombrie 2004 de 5 luni de import, fata de 4,1 luni de import la 31 decembrie 2003. Cu un deficit de cont curent de circa 2 la suta, datorita intrarilor masive de valuta din acest an, echilibrul pietei este mentinut inainte de liberalizarea totala de cont curent, fluctuatiile putand indeparta o parte din „banii fierbinti” care sunt asteptati sa intre in tara.
In aceste conditii jocurile au fost facute de bancile comerciale care au preferat sa cumpere mai ieftin devize pentru perioada ianuarie – februarie, cand vor putea sa vanda mai scump celor care vor fi nevoiti sa plateasca importurile facute pe final de an.
La aceasta s-a adaugat ieri o crestere a ofertei, exportatorii fiind nevoiti sa vanda.
Cursul mediu al monedei unice a coborat de la 38.546 la 38.046 lei, astazi fiind foarte posibil ca euro sa inceapa cu 37.
La randul sau, dolarul a coborat de la 28.780 la 28.406 lei, insa posibilitatea ca acesta sa scada sub 28.000 lei, pana la sfarsitul saptamanii, este scazuta.
Pe pietele internationale euro a urcat de la 1,3346 la 1,3406 dolari, pentru ca apoi sa se stabilizeze in jurul valorii de 1,3370 dolari. Pentru dolar se asteapta o continuare a procesului de scadere in prima parte a lui 2005, chiar daca cresterea PIB al SUA din trimestrul al treilea a fost de 4 la suta. La Londra, pretul unciei de aur s-a apropiat de 443 dolari. Chiar daca intre cerere si oferta a existat un echilibru relativ, pe piata valutara s-a inregistrat, de la inceputul saptamanii, o apreciere continua a monedei nationale. Banca Nationala nu a mai intervenit i