Obligativitatea de a avea rovinieta, incepand cu 1 ianuarie, a bulversat cetatenii, posesori de masini, ocupati acum mai mult cu pregatirea sarbatorilor de sfarsit de an. Lasand la o parte suma importanta ce trebuie achitata, oamenii se lovesc aproape de imposibilitatea de a le cumpara.
Rovinietele buclucase pot fi achizitionate de la posta, statii de benzina Petrom si subunitatile Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania. La prima vedere ar fi suficient. Insa, pe tot cuprinsul Romaniei, sunt abilitate doar 194 de oficii postale sa vanda roviniete. Posta are roviniete, dar sunt cozi infernale.
La aceasta se adauga faptul ca oficiile postale vor fi inchise in perioada sarbatorilor, astfel ca presiunea asupra lor va fi foarte mare. Petrom-ul a pus la dispozitie peste 30 de statii de benzina, in toata tara.
Exista sansa de a cumpara de aici rovinieta mult cautata, avand in vedere ca au program non stop, dar, pana ieri, erau disponibile numai cele pentru camioane, astfel ca, cele pentru autoturisme nu existau. Mai raman cele de la CNADNR, dar sunt sedii foarte putin cunoscute.
De aceea, perioada de achizitionare a rovinietelor ar trebui prelungita putin peste 1 ianuarie, avand in vedere ca ele tot se cumpara pentru tot anul. Nu mai vorbim de cei care, intorsi din vacanta, vor ateriza pe Otopeni si nu-si vor putea misca masina din aeroport. Si Politia rutiera abia asteapta.
Taxa de drum
Toti posesorii de autovehicule vor fi obligati sa achite, de la 1 ianuarie 2005, o taxa anuala de utilizare a drumurilor publice, denumita rovinieta, care va fi diferentiata in functie de categoria vehiculului, de masa totala maxima autorizata si de emisiile poluante.
Potrivit Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), rovinieta, cu o valabilitate de