Castelul Carjoaia, din apropierea localitatii, este in renovare pana spre sfarsitul anului 2005 Turistii pot strabate "drumul vinului" si in zilele de sarbatoare. Cotnariul va avea portile deschise si de Craciun, si in Ajunul Revelionului. Cu 150.000 lei de persoana, drumetii isi incep vizita in Sala "Stefan cel Mare" din incinta Combinatului de Vinificatie al firmei "Cotnari" SA. Coboara apoi in hrubele unde vinul se invecheste in uriase butoaie din lemn de stejar si au ragaz in vinoteca (unde se degusta sortimentele vestite ale Cotnariului: Grasa, Feteasca, Tamaioasa romaneasca si sortimentul de Cotnari). Degustatorul amator este scolit de pivnicer sa priveasca indelung paharul, aspectul si limpiditatea licorii, sa adulmece aromele si, abia intr-un tarziu, sa savureze continutul. Mai intai se degusta vinurile seci de Cotnari spre cele dulci, mieroase, in pahare mari, pentru ca la bucuria vinului sa ia parte si simtul mirosului. "Judecata vinului trebuie inceputa cu culoarea si invartitul paharului in loc, pentru ca buchetul sa se imprastie", recomanda, adesea, "paharnicii" din vinoteca. Doar degustatorii profesionisti se pot pronunta ad-hoc asupra soiului, vechimii, tariei alcoolice si, eventual, aciditatii. Dupa ce parasesc vinoteca, turistii deslusesc procesul tehnologic de obtinere a sortimentelor de vin (sectia cu "baterii-cisterne", statia de imbuteliere, instalatia de racire si statia de limpezire a mustului). Periplul poate fi incheiat in Sala Medaliilor, nu inainte insa de a studia zdrobitoarele si teascurile vechi, inventariate si pastrate in hrube. Daca poftesc, contra cost, drumetii se pot delecta cu bucate traditionale, preparate de bucatari... podgoreni. De regula, vremea determina numarul turistilor, insa conducerea firmei producatoare de vinuri albe spera ca afluxul sa fie mare si de Craciun sau Revelion. Doar ca, in acest sfarsit de an, gazdele nu p