Conversia in actiuni a datoriilor Combinatului Oltchim Rimnicu Vilcea a fost suspendata dupa ce unul dintre actionarii minoritari, Fondul de investitii Lindsell Enterprises, a obtinut in justitie o decizie in acest sens. Instanta a decis suspendarea Hotaririi Adunarii Generale a Actionarilor din 28 noiembrie 2003, prin care datoriile catre stat ale combinatului erau convertite in actiuni.
Reprezentantii Oltchim au facut insa recurs.
Actiunea inaintata de fondul de investitii contesta conditiile in care s-a realizat conversia. Actionarul Oltchim sustine ca valoarea datoriei a fost actualizata de AVAS la nivelul anului 2004 fara sa se faca o reevaluare a capitalului social al combinatului.
Astfel, investitorii minoritari au fost pagubiti in favoarea statului, in conditiile in care managementul firmei a fost asigurat tot de stat.
"Credem ca noile autoritati ar trebui sa considere cetateanul si investitorul cel putin pe plan egal cu statul", a spus Andrei Siminel, directorul societatii care administreaza Lindsell.
La inceputul acestei luni, directorul Oltchim, Constantin Roibu, a declarat ca, pina la sfirsitul anului, Ministerul Economiei isi va mari cota de capital pe care o detine la Oltchim de la 53 la 95%, ca urmare a conversiei in actiuni a unei datorii de aproape 100 de milioane de dolari.
Datoria a rezultat dintr-un credit extern cu garantia statului, dar pe care Oltchim nu l-a platit si care a trebuit rambursat de Ministerul Finantelor.
Dupa cum se vede, actionarii minoritari au considerat ca li s-au diluat cota de capital si au contestat conversia in justitie. Ei spun ca s-au convertit nu 100 de milioane de dolari, ci 100 de milioane de euro. Deocamdata, au cistigat.
Conversia in actiuni a datoriilor Combinatului Oltchim Rimnicu Vilcea a fost suspendata dupa ce unul dintre act