Pentru Banca Naţională a Romaniei, 2004 se incheie cu un succes aşteptat de 15 ani. Este vorba de performanţa de aducere a inflaţiei sub 10%, fapt ce reprezintă, fără doar şi poate, cel mai important rezultat macroeconomic al Romaniei.
Scăderea inflaţiei a permis băncii centrale să reducă in 7 rinduri dobinda de referinţă, care a ajuns la 17%, iar băncilor comerciale - să se intoarcă cu faţa spre clienţi. Evoluţia creditului neguvernamental, a creditelor de consum face din anul bancar 2004 anul retail-ului.
Nu in ultimul rind, un succes al BNR poate fi considerat intărirea leului din ultima parte a anului faţă de euro şi dolar. Faptul dovedeşte că moneda naţională poate să facă faţă provocărilor anului bancar 2005.
3 momente importante
Reprezentanţii BNR şi analiştii economici sint unanimi in a aprecia că anul ce vine este marcat de cel puţin 3 momente importante. In primul rind, este vorba despre următorul pas in liberalizarea contului de capital, prin deschiderea depozitelor bancare in lei pentru cetăţenii străini.
Acesta este şi cel mai dificil moment al anului bancar 2005, pentru că BNR nu poate aprecia cu exactitate ce sume in valută vor intra in Romania şi cit din acest capital va fi de natură speculativă.
„Anul 2005 va consemna trecerea la o nouă strategie privind combaterea inflaţiei, denumită convenţional «ţintirea inflaţiei», ce va presupune creşterea increderii populaţiei in atingerea obiectivului de inflaţie anunţat de BNR.
Noua strategie poate fi considerată alt eveniment major pentru banca centrală“, declară Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Desigur, cel de-al treilea moment de referinţă pentru sistemul bancar in 2005 este intrarea pe piaţă, incepind cu luna iulie, a noilor insemne monetare, determinate de trecerea la leul greu.
Schimbarea banilor vech