Sirul surprizelor legate de soarta companiei petroliere Yukos, al carei fost patron, Mihail Hodorkovski, pana nu demult omul cel mai bogat din Rusia, se afla la inchisoare de mai bine de un, este departe de a lua sfarsit.
La numai cateva zile dupa adjudecarea, in urma unei licitatii, a principalei unitati de productie a Yukos, Yuganskneftegas, de catre firma-fantoma BaikalFinansGrup, de care nimeni nu a stiut vreodata, s-a anuntat ca aceasta din urma firma a fost achizitionata de catre compania petroliera de stat Rosneft, ceea ce echivaleaza cu renationalizarea unei importante parti a industriei rusesti a
titeiului. Mai mult, Rosneft este in curs de a fuziona cu Gazprom, cea mai mare companie de gaze din lume, gigantul rezultat din aceasta fuziune, Gazpromneft, cu capital preponderent de stat, urmand sa detina, astfel, parghiile de control asupra grosului rezervelor de titei si gaze, respectiv sectorul energetic al tarii.
Presedintele Putin personal a luat, in cursul unei conferinte de presa, apararea acestui sir de tranzactii, pe care le-a descris ca perfect legale. "Stiti foarte bine cum s-au petrecut privatizarile de la inceputul anilor '90, participantii la jocul pietei recurgand la diferite subterfugii, dintre care unele violau legile existente.
Acum, statul a recurs la mecanismele legale ale pietei, pentru a-si asigura interesele", a declarat el. Inversunarea cu care liderul de la Kremlin a urmarit desfiintarea companiei Yukos este socotita o forma de represalii impotriva lui Hodorkovski, pentru criticile aduse guvernului rus, ca si pentru finantarea partidelor din opozitie.
Putin a descris aceste masuri de retorsiune ca inscriindu-se in campania impotriva coruptiei, fostul patron al lui Yukos fiind invinuit de fraude si evaziune fiscala in valoare de zeci de miliarde de dolari.
Robert Ebel,