Alianta D.A. are de ieri majoritatea in Parlament, dupa ce PUR s-a alaturat, oficial, coalitiei PNL-PD-UDMR. Sprijinul lui Dan Voiculescu a fost obtinut cu greu in schimbul unui post de vicepremier si a trei ministri.
Mai straniu este ca, spre deosebire de UMDR, care va semna un protocol cu Alianta, si de minoritatile nationale care ar urma sa semneze un acord pe un an de zile, PUR nu va semna nici un protocol.
Primul pas spre formarea Guvernului a fost definitivarea algoritmului. Conducerea Aliantei a stabilit ca Executivul va ramane, in linii mari, in formula actuala, avand in componenta 24 de ministri Ð din care 17 ministri plini si sapte delegati. In faza initiala se discuta despre 11 pozitii pentru PNL. Noua pentru PD si patru pentru UDMR.
Ulterior, dupa ce s-a batut palma cu PUR, algoritmul s-a schimbat: noua posturi pentru PNL, sapte pentru PD si cate patru pentru UDMR si PUR.
Batalia pentru Finante
Inainte de a negocia cu UDMR si PUR, liberalii si democratii au mai discutat, pentru a cincea oara, imparteala ministerelor intre ei. Dintre portofoliile care le revin liberalilor, cel mai dificil de repartizat s-a dovedit a fi cel al Finantelor, in conditiile in care exista informatii potrivit carora Traian Basescu nu este de accord cu Dan Radu Rusanu, persoana dorita de Calin Popescu Tariceanu.
In aceste conditii, Tariceanu a avansat numele lui Ionut Popescu, dar exista si varianta Varujan Vosganian. La un moment dat, Cristian Iordanescu si Gheorghe Flutur erau "aproape sigur" ministri al Justitiei si, respectiv, al Agriculturii, dar dupa negocierile de ieri Justitia ar putea fi cedata PUR.
Andrei Marga urma sa fie ministrul Educatiei, Adrian Iorgulescu intrase "in carti" pentru Cultura, Mircea Cinteza era favorit la Sanatate, iar Mihai Voicu la Secretariatul General.
Pe langa un pos