Din cele 380 de unitati industriale de calibru mare selectate pentru a participa la sondajul bancii centrale, 24 au indicat blocajul financiar ca fiind principala cauza a limitarii activitatii.
Totodata, o influenta negativa a avut-o si cererea insuficienta, iar acest aspect a fost resimtit de toate intreprinderile din industria producatoare de mijloace ale tehnicii de calcul si de birou, echipamente, aparate de radio si de televiziune, aparatura si instrumente medicale.
Itele industriasilor au mai fost incurcate si de cursul de schimb valutar
Pentru 14% dintre cei intrebati, evolutia cursului de schimb are o influenta nefavorabila asupra activitatii, aceasta facandu-se mai simtita in ramurile chimie, prelucrarea cauciucului si a maselor plastice, textile, confectii, pielarie si incaltaminte, prelucrarea petrolului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari, alimentara si produse din tutun.
Totodata, 9% dintre reprezentantii intreprinderilor luate in calcul de catre banca centrala acuza nivelul ridicat al dobanzilor bancare. Iar de acest aspect s-au aratat nemultumiti 35% dintre agentii economici care activeaza in sectorul constructiilor si intre 31% si 65% dintre companiile care isi desfasoara activitatea in diverse domenii din sectorul industrial.
Cu investitiile, mai slabut
Chiar daca si in noiembrie o preocupare majora a societatilor a ramas continuarea investitiilor, in jur de 13% dintre cei luati in calcul la sondaj au spus ca au lasat-o mai moale la acest capitol. Totodata, proportia managerilor care nu au intrevazut nici o modificare a bugetului alocat investitiilor s-a majorat cu 10% comparativ cu octombrie, situandu-se la nivelul de 57%.
Chiar daca rata profitabilitatii si-a pastrat trendul pozitiv, raspunsurile managerilor au aratat ca ea va creste intr-un