RESTRICTII DE EPOCA Nicu Constantin este unul dintre putinii actori romani care au participat la toate revelioanele organizate de televiziunea publica inca de la deschiderea acesteia, in anul 1959.
ADRIAN VADUVA
Primele doua revelioane, din 1959 si 1960, au fost filmate in direct, spre deosebire de anii urmatori, cand petrecerea de la sfarsitul anului se inregistra cu cateva saptamani inainte. In 1989, pentru ultimul Revelion realizat in asa-zisa "epoca de aur", filmarile au inceput destul de tarziu: in luna noiembrie. Un motiv ar fi trecerea in nefiinta a lui Tudor Vornicu, cel care se ocupa de asemenea evenimente. "Unul dintre cei mai buni oameni de televiziune din Europa", dupa cum l-a caracterizat marele actor de revista Nicu Constantin. Miscarile anticomuniste care aveau loc in tara si faptul ca oamenilor nu prea le mai ardea de munca au "contribuit" la realizarea Revelionului â90 pe ultima suta de metri.
CAINII COMUNISMULUI. Despre acele vremuri, Nicu Constantin isi aminteste ca era dificil sa creezi un text bun pentru un scheci, intrucat cenzura functiona aproape impecabil inainte de Revolutie. Totusi, dupa spusele actorului, textierii mai abili reuseau "sa mai scape cate o soparla, o dadeau cu dus si intors, dar cine o prindea o prindea", iar acest lucru se putea intampla datorita faptului ca oamenii trimisi de la CC sa urmareasca materialele "nu aveau mai mult de patru clase primare" si de aceea nu sesizau intotdeauna ironiile prea fine pentru urechile lor. Daca textele treceau de acesti "caini de paza ai comunismului", nimic nu mai putea interveni in difuzarea lor. Si astfel ajungeau, prin actorii Teatrului de Revista, la popor. "Noi eram un fel de supapa a romanilor din anii aceia cenusii. Noi le spuneam ceea ce ei nu puteau a rosti cu voce tare, si astfel le produceam satisfactie. Orice fiinta umana de pe acest pam