Cererea mare de euro, joi ea depasind oferta cu 60 milioane euro, a adus leului o depreciere de 675 unitati in ultimele doua zile ale saptamanii trecute. Dupa ce miercuri se parea ca euro va scadea sub pragul de 38.000 lei a urmat o crestere sustinuta, vineri cursul fiind stabilit la 38.721 lei, foarte aproape de inchiderea saptamanii precedente.
Marele pierzator a fost dolarul, din cauza evolutiei pe care a avut-o paritatea euro/dolar pe pietele internationala.
Daca in 17 decembrie dolarul a valorat 29.110 lei, joia trecuta el cobora la 28.386 lei. Sfarsitul saptamanii a adus un usor plus monedei europene, cursul urcand la 38.605 lei.
Evolutia apreciativa a monedei nationale va continua si in 2005 asa cum a lasat de inteles guvernatorul BNR. In primele doua luni insa, leul va trece prin proba de foc a cererilor de valuta, importatorii trebuind sa achite factura Sarbatorilor. Cine a avut nervii tari ca sa pastreze valuta in timp ce privea cursurile rostogolindu-se la vale va gasi cu siguranta momentul sa profite de varfuri temporare.
Din martie insa leul va prinde din nou culoare, pentru ca apoi o data cu liberalizarea totala a contului curent, banii care vor intra din strainatate, mare parte dintre ei „fierbinti” vor alimenta o apreciere si mai mare a monedei nationale.
Saptamana trecuta euro s-a mentinut in jurul valorii de 1,34, pentru ca vineri sa fie depasit pragul de 1,35, atingandu-se un maxim de 1,3546 dolari, mai sus cu 15% fata de inceputul anului.
Cresterea monedei unice a survenit ca urmare a scaderii consumului din SUA, care a impins investitorii sa vanda dolari. Pentru acestia uriasele deficite americane raman, insa, principala preocupare, ei luand in calcul scaderea intrarilor de capital strain in economia de peste Ocean.
Reamintim ca la inceputul lunii, cotidianul german Boersen-Zeitung relata declara