De Craciun, motii asteapta un singur dar: sa ramana pe veci in pamanturile mostenite de la stramosi... Dumnezeu ii va ajuta.
La Rosia Montana e liniste deocamdata. Sfintele sarbatori au adus un aer de normalitate in randul localnicilor care refuza sa-si paraseasca vetrele parintesti, indiferent cat de mare ar fi pumnul de arginti cu care incearca sa-i ademeneasca "Gold Corporation". Membrii Asociatiei "Alburnus Maior" asteapta reactia noilor autoritati ale statului. Asa cum garanta presedintele Traian Basescu, institutiile trebuie sa redevina independente. Domnia sa va trebui sa tina seama de vocea societatii civile, careia doreste sa-i acorde toata atentia, dupa cum a promis in frumoasa seara a zilei de 13 decembrie. Iar in calitatea sa de garant al sigurantei nationale, ar trebui sa dispuna efectuarea unei anchete, pentru a vedea daca, si in ce masura, proiectul de la Rosia Montana afecteaza siguranta statului roman. Raderea de pe fata pamantului a patru munti, distrugerea unor galerii romane unice in Europa, stramutarea a mii de oameni si otravirea mediului cu cianuri, pentru un secol de acum inainte - par a fi exact lucrurile ce intra de regula in competenta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.
Cunoscuti pretutindeni pentru lupta lor disperata, rosienii, alaturi de militantii straini care le-au venit in ajutor, si-au legat multe sperante de noul an 2005. Dumnezeu n-o sa-i tradeze pe moti.
Zeno Cornea, vicepresedintele Asociatiei "Alburnus Maior", mic fermier local
"Pana si statul austro-ungar
ne-a respectat dreptul la proprietate,
si nu mi se pare normal ca statul roman sa-l incalce"
"Cred ca toata lupta noastra de pana acum va fi incununata de succes in Noul An. Sper ca in 2005, aceasta companie sa dispara din Rosia Montana. "Gold Corporation" ne-a umplut sufletul de ura si dezbinare, ne-a cu