Prea prinsi cu pregatirea sarbatorilor de iarna, mesajele din ajun venite din sfera utilitatilor si serviciilor au parut sa fie ignorate de marea majoritate a romanilor. O dovada este si “isteria cumparaturilor”, magazinele fiind luate cu asalt din zori si pana in noapte, sloganul parand sa fie “traieste clipa” si vom vedea ce o sa fie maine.
Acum luna cadourilor s-a incheiat. Urmeaza lunile grele cand scumpirile anuntate vor musca din veniturile cetatenilor. Energia electrica se scumpeste, in medie cu 4,6 procente, pretul gazului creste si el cu 5 la suta. Incalzirea apartamentului va costa mai mult, conform trendului dat de utilitati. Si factura telefonica va suporta corectii, RomTelecom anuntand pentru 1 februarie 2005 scumpiri cu 34 de procente la abonamente.
Este doar inceputul, caci va trebui sa suportam de la jumatatea anului influentele cresterilor la accize. Sa mai adaugam aici si angajamentele luate prin acordul cu Fondul Monetar International, partea romana obligandu-se sa scumpeasca cu 90 la suta energia electrica produsa de sistemul hidro, ceea ce
s-ar traduce printr-o crestere de pret, la nivelul consumatorului final, undeva la 10 procente.
Trebuie sa recunoastem ca perspectivele anului viitor, cel putin asupra veniturilor, nu sunt de natura sa ne indemne la optimism. Nici nu ar avea cum, atat timp cat, in prezent, conform datelor anchetelor statistice, 33,4 la suta dintre cetateni considera ca veniturile nu ajung nici macar pentru strictul necesar, 39,6 la suta spun ca ajung numai pentru strictul necesar si doar 20 la suta afirma ca veniturile sunt suficiente pentru un trai decent. Se observa o polarizare masiva a saraciei, fapt care creste impactul oricarei scumpiri la nivelul veniturilor.
Spunem aceasta deoarece doar 6 la suta dintre romani cred ca au bani si pentru cumpararea unor bunuri mai scumpe si doar sub unu