Scaderea inflatiei sub 10% si politica BNR de reducere a dobanzilor de interventie si referinta au permis Ministerului de Finante sa continue sa coboare randamentele la titlurile de stat.
La inceputul lunii s-a desfasurat licitatia de bonuri cu scadenta la doi ani.
Valoarea emisiunii a fost de 500 miliarde lei, iar ofertele de cumparare s-au ridicat la 1.525 miliarde lei.
Suprasubscriptia a asigurat Finantelor marja care sa ii permita scaderea dobanzii de la 12,25%, in noiembrie, la 11,49%.
Insa, la fel ca luna trecuta, bancile au fost din nou nemultumite de dobanda aplicata, avand in vedere ca ele
si-au plasat banii in iulie cu o dobanda de 13,99%.
Cei care s-au aratat mult mai interesati de titluri au fost clientii bancilor, precum fonduri de investitii, societati de asigurari, ei preluand majoritatea emisiunii.
Dupa ce reusisera sa aduca dobanda la ultima licitatie cu scadenta la trei ani la 10,90%, fata de 13,99% in iulie, la mai bine de zece luni dupa ultimul plasament, la jumatatea lui decembrie, Finantele au refuzat in bloc ofertele de cumparare, considerand ca dobanda solicitata este prea mare.
Ultima licitatie a fost cea cu scadenta la cinci ani.
Valoarea emisiunii a fost de 100 miliarde lei, in timp ce ofertele de cumparare au fost de 426 miliarde lei.
Finantele au adus marja de dobanda peste inflatia la sase luni, la 4% fata de 4,48% in octombrie si 5%, la inceputul anului.
Trebuie remarcat ca promisele bonuri in lei cu scadenta la cinci ani si cu dobanda fixa mai au de asteptat, pentru prima parte a lui 2005. Scaderea inflatiei sub 10% si politica BNR de reducere a dobanzilor de interventie si referinta au permis Ministerului de Finante sa continue sa coboare randamentele la titlurile de stat.
La inceputul lunii s-a desfasurat licitatia de bonuri cu scadenta la doi ani.