Volumul creditelor acordate firmelor si populatiei a crescut constant pe toata durata anului, in medie cu circa doua procente pe luna. Singura sincopa a fost inregistrata in luna februarie ca urmare a inaspririi regulilor de creditare de catre BNR. Aceasta relaxare a fost insa rapid recuperata luna urmatoare, pe masura
ce bancile au gasit "portite" legislative prin care au eliminat girantii si avansul, masuri introduse de banca centrala pentru a limita viteza de crestere a creditarii.
Desi la inceputul anului creditul in lei era preferat, spre sfarsit imprumuturile in valuta au preluat treptat puterea, apogeul fiind atins la primele semne de apreciere
a leului.
Inceput in forta
Inceputul anului ii gasea pe romani in plina goana dupa credite, desi perioada cumparaturilor de Sarbatori se terminase.
Dublarea volumului creditelor in 2003 fata de 2002 plus explozia de Sarbatori au obligat BNR sa actioneze pentru protectia unui sistem bancar considerat inca nepregatit pentru acest avant.
Banca centrala fixeaza unele norme prudentiale, cum ar fi reintroducerea girantului si a avansului la contractarea unui credit, si anunta intrarea lor in vigoare pentru luna februarie.
In acest context, creditul neguvernamental a crescut in luna ianuarie cu 3,2 la suta (2 la suta in termeni reali), pana la un nivel de 315.128 miliarde lei.
Cea mai importanta trasatura a acestei perioade a fost cresterea cu 5,2 la suta a componentei in lei fata de numai 1,6 la suta a celei in valuta. Situatie care nu se va mai repeta in 2004.
Februarie, "sfarsitul lumii"
Luna februarie a debutat cu deja celebrele norme prudentiale ale BNR. Efectul a fost cel scontat de banca centrala. Creditul neguvernamental a crescut in luna februarie cu 0,5 la suta (scadere cu 0,1 la suta in termeni reali), pana la un nivel