BARUL CASEI
VERONICA GUZUN
Asociem Revelionul cu ninsoarea si focurile de artificii. E ca intr-o poveste. Cele mai frumoase, cele mai misterioase si cele mai fericite momente sunt legate de clipa cand sampania "explodeaza" si se revarsa din sticla spumegand. In prima secunda a noului an iti pui o dorinta si o inghiti cu primul val de sampanie. In acel moment, fiecare din noi este copil si crede in minuni.
De sute de ani, sampania este vinul bunei dispozitii si al sarbatorilor.
Cand in secolul al XVII-lea calugarul Dom Perignon de la Manastirea benedictina Hautvillers a degustat pentru prima data bautura, a spus: "Veniti repede, fratilor, eu beau stele!". De atunci, oamenii au invatat sa bea stele.
Vinul spumos isi incepe istoria cu aceasta exclamare a calugarului francez. Exista insa si dovezi care arata ca acest fel de vin exista si acum un milion de ani. In prezent se considera ca provine dintr-o zona secetoasa a Frantei, Champagne. De acolo si denumirea vinului. Locuitorii regiunii au descoperit cum sa prepare vin alb din struguri de Pinot Noir. Tot ei au explicat stiintific ca acele margelute de aer din vin apar in urma opririi fermentarii in timpul iernii si a refermentarii in sticla pe timp de primavara. Abia dupa al doilea razboi mondial sampania a devenit foarte populara, fiind simbolul sarbatorilor.
ISTORIE. Pe parcursul anilor, vinul spumos a fost pastrat in diferite sticle. In prezent, exista zece marimi standard. Denumirile unor sticle sunt originale si deloc intamplatoare. Ele poarta numele unor regi din istoria antica sau ale unor personalitati biblice.
Cea mai mare sticla se numeste Nabucodonosor, dupa numele unui rege babilonian, si are capacitatea de 15 litri. Balthazar a fost regent al Babiloniei, iar sticla ce-i poarta numele are 12 litri. Salmanzar (regele Asiriei) are 9 litri. Matus