2004 - ANUL JURNALUL NATIONAL Cetati unice in toata Europa pe care ar fi trebuit sa le gasim pline de turisti, castele anonime lasate sa putrezeasca. Un lung sir de intamplari de un tragic ignorat: cetatea Devei, Alba-Iulia, Turnu-Rosu, Micul Trianon, Doftana. ANA-MARIA LUCA
DEVA. Faima trecuta a cetatii feudale a ramas abandonata printre ruine si gunoaie Cand reporterii au plecat prin tara credeau ca vor scrie despre ziduri inerte si parasite. Si au oftat adanc. Fotoreporterii, de asemenea. Ce putea fi mai neinteresant decat sa descrii si sa fotografiezi niste caramizi care nu spun nimic. Dar s-au infiorat cand au ajuns la oamenii care traiesc langa aceste ziduri, la povestile de dincolo de ziduri, la istoria care trage sa moara si pe care imaginatia nu le-ar fi putut face mai frumoase si mai triste decat realitatea.
DEVA. Nobilii transilvaneni se ascundeau in vremuri de restriste in Cetatea Devei. Aici isi gaseau adapost haiducii, mai tarziu. Ruinele cetatii Devei sunt azi acoperite de maracini, de gunoaie si intre peretii inca ramasi in picioare oamenii isi fac nevoile. A mai ramas putin din savoarea medievala a cetatii de unde, odata, nobilimea transilvaneana se uita inspaimantata la armata de moti a lui Horea de dincolo de Muresul serpuit. Azi, ca sa intri in miezul cetatii, trebuie sa te lupti cu maracinii si cu scaietii. Si chiar cand esti pregatit sa strigi "Victorie" dupa un urcus de jumatate de ora, glasul iti piere. Pentru ca sus nu gasesti pe nimeni sa-ti spuna povestea cetatii. Primarul Mircia Muntean avea vara trecuta un proiect de teleferic. Dar nu si un proiect de curatenie si paza.
NALAT. Un nume care nu spune multe. Dar un nume care ascunde o frumusete de castel, cu un parc de 18 hectare si specii rare de arbori. Un nume care ascunde si povestea pierduta pentru totdeauna.
Satenii au jefuit monumentul de tot ce era m