REVELION ROMANESC
CRISTINA CATANA, ANDRADA FLORIA
Sa vorbim despre un Revelion romanesc ar putea parea banal. Fiecare dintre noi il traim an de an, in fiecare dimineata de Anul Nou mancam ciorba de potroace, gospodinele stau de fiecare data in bucatarie cu cateva zile inainte pentru a avea o masa cat mai bogata. Si totusi, nu este redundant. Vrem sa ne amintim de emotia sarbatorii din anii ce au trecut, cand am fost la prietenii nostri cei mai apropiati cu care am ciocnit o cupa de sampanie. Ne aducem aminte ce a pregatit gazda noastra sau ce meniu ne-a facut sa trebaluim prin bucatarie. Dar cele mai frumoase sunt emotiile pe care le traim si anecdotele pe care momentul acesta le lasa in urma lui.
Majoritatea romanilor prefera sa petreaca Revelionul in mod traditional. Cel putin in ceea ce priveste bucatele. Friptura de porc cu garnitura de cartofi si muraturi, salate, pateuri, alune, tort. Putini sunt cei care isi petrec ultima noapte din an la restaurant. Dar in cazul in care fac aceasta alegere, prefera ca totul sa fie foarte bine pus la punct si nu uita nici aici sa respecte traditia. Mancare multa, bautura cat cuprinde, muzica traditionala. Romanului ii place viata si face din orice petrecere un ospat pe cinste. Si nu uita de anul care vine. Isi pune bani in pahar sau in buzunare, ca sa fie bogat, se imbraca cu haine noi ca sa il gaseasca anul ce vine elegant si spilcuit si neaparat poarta ceva rosu - daca este posibil lenjeria intima - pentru a avea noroc.
Dar sa revenim la masa, in jurul careia se invarte toata petrecerea de Revelion. Daca totul se petrece acasa, locatia este neaparat sufrageria. Se scot de la naftalina fetele de masa albe, se aduc seturile de tacamuri, de farfurii, de pahare puse la pastrare pentru evenimentele deosebite. Apoi, pe la ora 20:00 se pune friptura la cuptor, pentru ca invitatii sosesc d