Cele trei state candidate la aderarea in Uniunea Europeana – Romania, Bulgaria si Turcia – sunt inca la o distanta foarte mare fata de statele deja membre ale UE, cand vine vorba de sectorul economic.
"O adevarata prapastie economica exista la ora actuala intre situatia financiara a celor trei state candidate si cele din comunitatea europeana", conform unui studiu realizat de Comisia Europeana si recent dat publicitatii de editia electronica a EurActiv.
CODASI. Nivelul de trai, conform Produdului Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor, este mai mic de o treime din nivelul care se regaseste in cele 15 state de mai de mult membre ale Uniunii.
Comparativ cu cele zece state care au aderat la 1 mai 2004, tarile candidate sunt momentan cam la jumatatea nivelului mediu al acestora, releva publicatia online care e editata sub patronajul Directoratului General al Comisiei Europene pentru cercetari economice si afaceri financiare.
INCET, DAR BINE. Perioada de timp in care Romania si Bulgaria vor recupera avansul deloc neglijabil al celorlalte 25 de state europene va fi foarte indelungat, subliniaza publicatia Comisiei. Procesul de recuperare e destul de lung si foarte anevoios.
Cu toate acestea s-au inregistrat pana la ora actuala o serie de progrese in ceea ce priveste reformele structurale in toate cele trei state afectate de aceste mari probleme financiare. Rolul-cheie insa trebuie sa il joace autoritatile.
Acestea trebuie sa evite atat riscul revenirii asupra unor reforme individuale, care au fost deja aplicate, cat sa ajute la mentinerea dinamismului in asigurarea unei implementari efective a reformelor dupa modelele Europei.
O mare insemnatate o au domenii ca restructurarea si privatizarea, optimizarea sistemului judiciar, piata muncii, reforma agricola sau edificarea institutiilor, concluzio