Asa cum era de asteptat, cresterea cererii a produs o scadere a leului, dupa mai multe zile de apreciere a acestuia. Primele semne ca leul va scadea au aparut joia trecuta, evolutia depreciativa accentuandu-se la finele saptamanii trecute.
Asa cum s-a intamplat vinerea trecuta, volumele reduse de tranzactionare si depasirea cu numai zece milioane de euro a ofertei exportatorilor, au produs o apreciere a euro cu 547 lei si a dolarului cu 219 lei.
„Volumele mici de tranzactionare, cererea mare si pofta unor banci de speculatii, au provocat scaderea leului.
Clientii ar fi trebuit sa se obisnuiasca deja cu aceste fluctuatii ale cursurilor, care se vor mentine si in saptamanile urmatoare. Uitati-va ce se intampla cu paritatea euro/dolar. Este o situatie identica”, declara un dealer bancar.
Euro a revenit peste pragul de 39.000 lei dupa aproape doua saptamani, cursul urcand de la 38.721 la 39.399 lei, in timp ce dolarul a urcat de la 28.605 la 29.120 lei, valoare aproape identica cu cea din 17 decembrie.
Pe pietele internationale euro s-a mentinut peste pragul de 1,35, atingand, pe pietele asiatice, un nou maxim istoric, de 1,3555 dolari. Cresterea monedei unice a survenit pe fondul unor tranzactii cu volume modeste si in lipsa unor reactii puternice din partea oficialilor europeni.
De altfel, analistii si-au inmultit referirile la posibilitatea ca moneda unica europeana ar putea urca, anul viitor, la un nivel record de 1,5 dolari, care ar permite reglarea uriasului deficit de cont curent al Statelor Unite. Cele mai pesimiste voci indica chiar un nivel de 1,60 dolari. Asa cum era de asteptat, cresterea cererii a produs o scadere a leului, dupa mai multe zile de apreciere a acestuia. Primele semne ca leul va scadea au aparut joia trecuta, evolutia depreciativa accentuandu-se la finele saptamanii trecute.
Asa cum s-a intamplat viner