In adapostul de langa Arcul de Triumf vin inclusiv prostituate si orfane cu copii facuti "accidental" In ultimii cinci ani, Centrul Maternal finantat de fundatia World Vision si de Directia Generala de Asistenta Sociala din sectorul 1 a gazduit peste 100 de mame, pentru a preveni abandonul copiilor si institutionalizarea lor. Prostituate, minore culese de pe strada sau orfane din casele de copii, toate au trecut pragul centrului. Acesta are 10 camere, fiecare cu un pat mare si un leagan pentru copil. Pe langa adapost si mancare, mamelor li se ofera consiliere psihologica. Asistentii sociali incearca sa le reintegreze in familie si sa le gaseasca de lucru.
Intarziata mintal, un copil de 1 kilogram la nastere si o scandura drept pat
Iulia are 24 de ani si a venit in centru de cateva zile. Are un copil de 6 luni, care cantareste numai 2 kilograme si jumatate si care s-a nascut fara anus. Intarziata mental, a terminat 8 clase la o scoala speciala, dar tot nu stie sa scrie si sa citeasca. "Medicii de la spitalul Grigore Alexandrescu ne-au spus ca ar fi cel mai bine sa vina la noi, pentru ca nu are unde sa stea, iar copilul are nevoie de ingrijire permanenta; concubinul ei, muncitor zilier, este in inchisoare, iar sora ei nu ii poate oferi decat un pat din lemn in Damaroaia", povesteste un asistent social din centru. Sotul Teodorei este rom. De cand a intrat in puscarie, familia lui a dat-o afara din casa, desi era gravida cu al treilea copil. Ea sta la Sf. Ecaterina de 6 luni, fara sa stie incotro s-o apuce.
Familia trebuie sa treaca peste rusine
Circa 70 la suta din cazuri s-au rezolvat prin reintegrarea mamicilor in familie. In principiu, ele nu pot ramane in centru mai mult de 6 luni. In acest timp asistentii sociali incearca reluarea legaturilor cu familia, daca este cazul: "Oamenilor le e greu sa treaca peste rusinea ca au o fata nemar