Vinerea trecuta s-a desfasurat ultima sedinta de tranzactionare din acest an de la Bursa din Sibiu. Decembrie a fost pentru bursa sibiana cea mai prolifica de la autorizarea sa de catre CNVM, in luna februarie.
Beneficiind de interesul si increderea, in crestere, a investitorilor, companii sau speculatori, precum si a societatilor de intermediere financiara, lichiditatea s-a imbunatatit luna de luna. In decembrie numarul contractelor futures si al optiunilor tranzactionate a depasit nivelul de 14.000, valoarea lor fiind de aproape 227 miliarde lei. Radu Luca, economist la bursa sibiana crede ca „pentru moneda nationala, decembrie a fost cu adevarat luna cadourilor, fluctuatiile mari inregistrate de leu in raport cu dolarul si euro, aducand contractele leu/euro si leu/dolar in prim plan, alaturi de cele pe paritatea euro/dolar. Beneficiind de pozitia BNR, care a semnalat renuntarea la politica de interventie pe piata interbancara, moneda nationala a avut o evolutie oscilanta care a facut deliciul speculatorilor din piata futures. Daca pentru importatori evolutia leului a fost benefica, pentru exportatori si cei care au vandut active evaluate in valuta, lipsa unor masuri de precautie
s-a dovedit neinspirata. Beneficiile operatiunii de „hedging” s-au resimtit din plin in aceasta luna, iar cei care au apelat la acest mecanism nu au avut decat de castigat.
De exemplu, pentru un om de afaceri care a vandut marfa in valoare de 330.000 euro si a incasat un avans de 30.000 euro, in noiembrie, pierderea rezultata din curs, de circa 2.000 lei/euro, se ridica la 600 milioane lei.
Daca el ar fi recurs la o operatiune de acoperire a riscului valutar (hedging) cu doar 3 milioane de lei, comisionul aferent operatiunii, el ar fi redus pierderile aproape de zero. El ar fi trebuit sa vanda 30 de contracte futures, pentru care ar fi blocat o suma de 36 milioane