Delta Dunarii e pusa in pericol de un canal ucrainean. Desi somati de comunitatea internationala si amenintati cu tot felul de sanctiuni, ucrainenii se incapataneaza sa continue proiectul.
ALEXANDRU NASTASE
APLICATIE TACTICA. Cum sa-ti faci canal incalcand toate reglementarile internationale in vigoare Transporturi de droguri, trafic de arme, contrabanda cu icre negre, sturioni capturati in timpul prohibitiei si transportati clandestin. Orgoliul de putere nucleara, ramasa fara iesire fluviala la Marea Neagra. Interese militare si geostrategice in zona granitei cu Romania, granita NATO si viitoare granita UE. Acestea ar fi principalele motive neoficiale pentru care Ucraina a decis construirea canalului Bistroe, pe bratul Chilia din Delta Dunarii, proiect care ameninta sa afecteze irevocabil Delta, declarata Rezervatie a Biosferei. In fata este scos, la nivel oficial, pretextul: incapacitatea Kievului de a mai plati Romaniei taxele anuale pentru utilizarea canalului navigabil Sulina.
INVESTIGATIE. De-a lungul anului, Jurnalul National v-a tinut la curent cu evolutia situatiei de pe bratul Chilia, cu incalcarile reglementarilor diplomatice si de mediu si cu abuzurile Kievului in raporturile cu Bucurestiul si cu comunitatea internationala. Sfidarea a fost cu atat mai mare, cu cat este prima data in istoria unui conflict pe teme de mediu cand toate organismele internationale sesizate formuleaza aceeasi opinie si se pozitioneaza de partea unei singure parti: a Romaniei. In toamna, Jurnalul National a intrat in posesia unui document al Guvernului de la Kiev, in care se recunostea faptul ca vecinii nostri au interese militare in construirea canalului.
CE VOR UCRAINENII. Proiectul ucrainean vizeaza construirea unui canal lung de 163 de kilometri, de la bratul Bistroe (din Delta secundara a bratului Chilia) si pana la Portul Reni. De