Seismul cu magnitudinea de 9,0 grade pe scara Richter, avind epicentrul situat la 250 km sud-est de Sumatra, pare sa fi deplasat insulele mai mici din zona cu aproximativ 20 de metri spre sud-vest, afirma Ken Hudnut, de la US Geological Survey, institutul american de geologie. „Cutremurul de pamint a modificat harta.
Pe baza modelelor seismice, se poate spune ca unele dintre insulele mai mici situate la sud-vest de coastele Sumatrei au avansat cu 20 de metri spre sud-vest“, explica Hudnut. Totodata, virful nord-vestic al teritoriului indonezian Sumatra a alunecat spre sud-vest cu circa 36 de metri.
Oscilatii in jurul axei planetare
Energia degajata de intilnirea celor doua placi tectonice, care a provocat seismul, a determiat oscilatii ale Terrei in jurul axei planetare. „Putem detecta miscari foarte usoare ale Terrei si cred ca planeta a oscilat pe orbita in timpul seismului din cauza cantitatii masive de energie degajate“, mai spune Ken Hudnot.
In plus, cutremurul si valurile uriase ar putea fi legate de schimbarea vitezei de rotatie a Pamintului, a declarat luni directorul adjunct al Institutului de Fizica a Pamintului din cadrul Academiei de Stiinte a Rusiei, Aleksandr Ponomariov.
„Apreciem ca schimbarea vitezei de rotatie a planetei noastre constituie unul din posibilele motive ale cataclismelor tectonice“, a spus omul de stiinta, adaugind ca „ruptura din scoarta Pamintului a depasit 600 de km“. Tsunami (valuri marine uriase) atit de puternice influenteaza pozitia axei in jurul careia se roteste Pamintul.
Poate parea neverosimil, daca ne gindim la dimensiunile si greutatea planetei, dar - explica Enzo Bosch, directorul Institutului National de Geofizica si Vulcanologie din Italia - la baza unor astfel de catastrofe se afla o dislocare a maselor in adincime. „Aceasta duce in mod inevitabil la schimb