Desi vicepremierul desemnat Adriean Videanu a anuntat ieri ca Alianta a obtinut acordul de principiu al Consiliului Economic si Social in ceea ce priveste introducerea cotei unice, vicepresedintele respectivei institutii, Minel Ivascu, a precizat ca CES nu a fost solicitat sa se pronunte pe aceasta tema.
Videanu a declarat ieri ca spera ca ordonanta de urgenta privind cota unica de impozitare sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2005, precizand ca doar daca n-ar fi existat acordul CES masura ar fi fost amanata la 30 iunie.
Avizul CES este consultativ, dar insoteste actul pana in momentul aprobarii lui. Practica din ultimii ani a demonstrat insa ca lipsa avizului CES nu impiedica adoptarea actelor normative care nu au fost supuse dezbaterii Consiliului.
Ultima sedinta a CES a avut loc saptamana trecuta, mai exact marti, moment la care Consiliului nu ii fusese remis vreun proiect de act normativ cu privire la o astfel de masura, a precizat Ivascu, adaugand ca "nu a existat o consultare a CES-ului" in aceasta problema. Surse din cadrul CES au declarat agentiei Mediafax ca, potrivit procedurii, proiectele de ordonante si hotarari de Guvern trebuie remise CES de catre Secretariatul General al Guvernului, dar, in conditiile in care noul Guvern nu a fost instalat, actul nu putea fi trimis. In aceasta perioada, membrii Consiliului sunt in vacanta, iar reunirea plenului acestei institutii este posibila numai in situatii de urgenta, in cazul in care consiliul este solicitat sa se pronunte asupra unor decizii de importanta majora.
Un aviz favorabil dat unui act normativ din partea CES, care este un organism tripartit in care sunt reuniti delegati de la Guvern, sindicate si patronate, reduce considerabil posibilitatea ca, dupa aprobare, acesta sa fie contestat de partenerii sociali.
Desi vicepremierul desemnat Adriean Videanu a anuntat ieri ca Alianta