Furnizorii de produse medicale ameninta ca nu vor mai face livrari catre spitale daca nu li se returneaza integral datoriile pana in 7 ianuarie
Noul Guvern are ganduri mari in ceea ce priveste sistemul sanitar din Romania. Pe lista de prioritati se afla si achitarea, pana in anul 2006, a tuturor datoriilor catre furnizorii din acest sector. Reprezentantii Asociatiei Furnizorilor de Produse Medicale (AFPM) au respins ieri dur propunerea optimista a viitorului cabinet. ''Daca pana la 7 ianuarie 2005 nu ne vom primi integral cele 1.800 de miliarde de lei, vom sista imediat orice livrare de produse medicale catre spitale'', ne-a declarat Ioan Ciceala, directorul executiv al AFPM.
Acesta a adaugat ca in cazul in care Ministerul Sanatatii (MS) nu va achita datoria de 1.800 de miliarde de lei pe care o are la furnizorii de produse medicale ''in luna ianuarie a anului viitor va reincepe balciul in spitale: de la lipsa instrumentarului, a reactivilor de laborator pana la lipsa pansamentelor''.
''Pe furnizorii de produse medicale nu-i interesează cine este ministrul sănătătii. Acestia vor doar să-si primească banii pe produsele livrate către spitale.
Pe perioada noiembrie 2003 - septembrie 2004, 90 la sută dintre unitătile spitalicesti din Romania au datorii la ei'', a precizat Ioan Ciceală.
Incă din luna septembrie a.c., AFPM a atras atentia ministrilor sănătătii si finantelor de atunci că in cazul in care furnizorii de produse medicale nu-si primesc banii, livrările către spitale vor fi sistate incepand cu luna ianuarie 2005.
La vremea respectivă, fostul ministru al sănătătii, Ovidiu Brinzan, i-a chemat la masa negocierilor pe reprezentantii AFPM.
El a recunoscut că spitalele au datorii de 1.800 de miliarde de lei către acesti furnizori si a promis că ''intr-una dintre sedintele de guvern următoare va ridica si problema ac