Noul ministru al Finantelor propune pentru anul viitor o cota de 16 la suta in cazul impozitului pe venit si pe profit
Reducerea veniturilor bugetare in urma aplicarii cotei unice de impozitare va fi compensata de majorarea incasarilor din TVA si sumele provenite din vanzarea participatiilor statului pe piata de capital, a declarat, ieri, Ionut Popescu, nominalizat pentru functia de ministru al Finantelor. "Noi speram ca prin aceasta initiativa economia romaneasca sa intre intr-un cerc virtuos, pentru ca pana acum s-a invartit intr-unul vicios. Cand am stabilit acest nivel de impozitare, ne-am uitat si la statele vecine. Romania este singura tara din regiune unde procentul de impozitare a profitului si venitului incepe cu cifra doi", a adaugat Popescu, in fata comisiilor de buget-finante reunite ale Parlamentului.
16 la suta pentru scoaterea economiei la suprafata
El a afirmat ca aplicarea cotei de 16% in cazul impozitului pe venit si pe profit va avea ca efect "aducerea la suprafata a unei importante parti din economia subterana".
"Stiu ca reducerea impozitului va afecta pe termen scurt sumele de bani care vor intra in buget. Dar in acelasi timp cred ca pe termen mediu si lung efectele asupra economiei nationale vor fi pozitive", a apreciat Popescu. In opinia sa, vanzarea participatiilor statului la diferite companii de pe urma carora nu s-au incasat dividende ar dinamiza si piata de capital autohtona al carei nivel de dezvoltare se situeaza sub cel consemnat in tarile vecine cum ar fi Ungaria sau Cehia.
CAS-ul ramane la fel de "scump"
In privinta CAS-ului, Popescu a spus ca in cursul anului 2005 procentul de impozitare nu va fi modificat. "Nu vrem sa luam o masura care poate fi catalogata ca fiind aventuroasa. O diminuare a CAS-ului ar putea fi pusa in practica in 2006", a aratat Popescu.