Institutul pentru Studiul Comunicarii a monitorizat, vreme de doua luni (25 octombrie - 20 decembrie), 18 importante publicatii americane, engleze, franceze si italiene. In acest rastimp, interesul lor s-a concentrat intr-o proportie surprinzatoare asupra tarii noastre, de doua ori mai mult decat asupra Ungariei si Bulgariei luate la un loc.
Informatiile despre Romania au fost insa preponderent negative (peste 36 la suta) si s-au referit cu precadere la guvernarea PSD, scandalul Mutu, cazurile de coruptie, migratia ilegala si fraudarea alegerilor.
Stirile cu caracter pozitiv (aproape 30 la suta) s-au centrat pe integrarea Romaniei in NATO si UE si pe sansele de reforma pe care le deschide alegerea lui Traian Basescu ca sef al statului.
In rastimpul celor doua luni, cu cea mai mare atentie ne-a privit presa italiana (73 la suta din totalul articolelor despre Romania, Ungaria si Bulgaria) si cea americana (aproximativ 71 la suta), cea mai putin interesata dovedindu-se presa franceza (nici 50 la suta).
In schimb, publicatiile franceze au privit ceea ce s-a intamplat in Romania cu mai multa ingaduinta (aproape 65 la suta) sau au folosit un ton neutru (aproape 11 la suta). Un ochi mai critic au avut publicatiile italiene (40 la suta din materialele publicate) si cele britanice (aproape 39 la suta).
Mesajele pozitive existente in presa straina se refera la cresterea ratingului de tara si politica fiscala prudenta, la recunoasterea de catre UE a progreselor facute de Romania in domenii de interes comunitar.
Subiectele negative (mult mai numeroase) au privit baronii locali si puterea lor, negocierile dificile de aderare la UE, deturnarea scopurilor unora dintre fondurile venite de la comunitatea europeana, limitarea libertatii presei, aservirea politica a justitiei, coruptia.
S-a scris chiar ca