Posibilitatea ca noua coalitie de guvernamant sa numeasca un reprezentant al UDMR in postul de prefect al judetului Covasna a incins spiritele pe plan local, nici oficialii de la Bucuresti ai partilor implicate neramanand insensibili la tensiunile din teritoriu. Dupa ce zilele trecute liderii locali ai PNL, PD si PUR au anuntat ca se vor retrage din respectivele formatiuni politice daca acestea accepta numirea unui prefect maghiar, a venit randul unor organizatii neguvernamentale locale sa protesteze. Demersurile etnicilor romani nu au ramas fara un raspuns din partea maghiara, care prin vocea deputatului UDMR de Covasna, Antal Arpad Andras, ii acuza de intoleranta politica si etnica. De altfel, argumentele ambelor parti nu sunt noi, amintind de cele de la inceputul anilor ‘90.
Acestea au un puternic caracter etnic: daca romanii acuza incercarea UDMR de "creare a conditiilor pentru proclamarea autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc, entitate politico-administrativa cvasistatala, autonoma si independenta", maghiarii riposteaza aruncand in prim-plan "intoleranta etnica" a etnicilor romani, minoritari in Covasna.
"Dupa ce in ultimele trei mandate in fruntea Prefecturii Covasna au fost numite persoane din randul partidelor politice romanesti, consideram ca a venit timpul sa fie in fruntea acestei institutii o persoana care nu va obstructiona proiectele de dezvoltare a judetului Covasna", a afirmat Antal Arpad Andras, adaugand ca judetul Covasna nu are nevoie, in prezent, de o lupta politica, ci de dialog.
Autonomia Tinutului Secuiesc, reformulata in termenii descentralizarii
De altfel, se pare ca problema autonomiei Tinutului Secuiesc a fost transata, in cadrul negocierilor avute intre Alianta D.A. si UDMR, prin reformularea sa in termenii descentralizarii administrative si economice.
Potrivit deputatului UDMR Covasna, Ta