Incepand cu 1 ianuarie, romanii vor plati un impozit pe venit sub forma unei cote unice de 16%, iar impozitul pe profitul companiilor va fi redus la acelasi nivel, de la 25% in prezent. In mai putin de o ora, cabinetul Tariceanu a aprobat cea mai importanta masura economico-fiscala cu care Alianta care a castigat alegerile s-a prezentat in campania electorala.
"Aceasta decizie este o prima dovada ca suntem foarte hotarati sa punem in aplicare tot ceea ce am promis. Vrem sa incurajam munca si initiativa privata, iar esenta acestei legi este urmatoarea: un impozit mai mic, deduceri mai mari si castig pentru toate categoriile de angajati", a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu, imediat dupa aprobarea Ordonantei de urgenta.
El a precizat ca reducerea taxarii este un act de dreptate amanat din considerente politice de catre fosta guvernare. "In nici una dintre variante, cetatenii nu pierd, ci castiga. Dar scopul principal al actului normativ vizeaza si crearea de locuri de munca si accelerarea investitiilor, astfel incat Romania sa devina mai competitiva in perspectiva aderarii la UE", a mai spus Tariceanu.
Recunoscand indirect ca masurile curajoase de reforma fiscala vor produce unele goluri la buget, Tariceanu a precizat ca reducerea impozitelor obliga Fiscul la un efort de a colecta mai bine si mai mult din impozitele existente. "Pregatim un pachet serios de masuri impotriva evazionistilor si a indisciplinei financiare. Sanatatea si educatia nu trebuie sa sufere din acest motiv.
Lumea trebuie sa stie ca banii pentru medicamente si pensii sunt la evazionisti. S-ar putea ca acestea sa fie ultimele sarbatori pe care evazionistii le vor petrece liberi", a spus pe un ton amenintator seful Executivului.
El a adaugat ca pachetul de masuri antievaziune va fi pregatit in perioada urmatoare de catre Ministerul Fi