Programul legislativ al fostului Guvern pentru anul 2004 si planul de masuri prioritare pentru integrarea europeana au prevazut ca proiectul de lege privind ucenicia la locul de munca sa intre in dezbatere parlamentara in noiembrie a.c. Acesta a fost elaborat in temeiul art.
213 din Codul Muncii de un colectiv de specialisti ai ministerelor Muncii si Educatiei, ai Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, Consiliului National pentru Formare Profesionala a Adultilor, cu consultarea partenerilor sociali. Ministerul Muncii l-a lansat pe propriul site pentru dezbatere publica la inceputul lunii noiembrie, dar nu a inregistrat nici o observatie.
Din cauza alegerilor proiectul nu a fost transmis ministerelor pentru avizare si Parlamentului, ramanand mostenire noului Executiv.
Demersul legislativ este deosebit de important pentru ca defineste ucenicia la locul de munca ca o forma de pregatire profesionala pentru salariat, care se organizeaza si se desfasoara in baza unui contract de munca de tip particular.
Acest contract se incheie pentru minimum 6 luni si maximum 3 ani, statutul de ucenic ii ofera acestuia toate drepturile si obligatiile prevazute de legislatia muncii. Proiectul de lege prevede ca orice persoana care nu are o calificare profesionala poate incheia un contract de ucenicie in calitate de ucenic intre 15 si 25 de ani.
Intre 15 si 16 ani se prevede acordul scris al parintilor sau reprezentantilor legali. Se pot incadra in munca in calitate de ucenici cetatenii straini sau apatrizi care au obtinut permis de munca in Romania, conform reglementarilor legale in vigoare.
Proiectul de lege privind ucenicia la locul de munca contine prevederi detaliate asupra modului in care se incheie, se executa, se suspenda si inceteaza contractul de ucenicie, autorizarea angajatorilor, atestarea maistrului de uc