Contribuabilii la sistemul asigurarilor sociale de sanatate nu vor ca banii lor sa aiba alta destinatie decat sanatatea.
Aceasta este una dintre concluziile studiului sociologic al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), realizat in urma intervievarii a 8.000 de subiecti, dintre care peste 70 la suta au fost asigurati. Dupa cum au afirmat reprezentantii CNAS, cateva rezultate ale studiului au fost ''surprinzatoare''.
Mai mult de jumatate dintre subiecti au afirmat ca exista o ''implicatie a Ministerului Finantelor Publice (MFP) in repartizarea/administrarea resurselor financiare utilizate in sistemul asigurarilor sociale de sanatate'', lucru considerat de foarte multi ca fiind ''negativ''.
Doar 4,8 la suta dintre cei intervievati sunt de parere ca trebuie sa existe ''o coordonare financiara din partea MFP''.
Pe de alta parte, 93,3 la suta dintre chestionati considera ca statul trebuie sa sprijine sistemul asigurarilor sociale de sanatate, iar 12 la suta sunt de parere ca Ministerul Sanatatii trebuie sa acorde sprijin financiar Casei Nationale.
In acelasi timp, 33,3 la suta dintre cei 8.000 de subiecti spun ca atunci cand are nevoie de servicii medicale, asiguratul nu primeste aceste servicii la nivelul contributiei, iar 22,6 la suta considera ca nivelul contributiei personale lunare la fondul de sanatate este mare in raport cu venitul realizat.
In ceea ce priveste relatia cu personalul medical, 42,6 la suta dintre intervievati au apreciat-o ca fiind buna, 25,4 la suta - foarte buna, 24,7 la suta - satisfacatoare. Serviciile oferite in spital au fost ''evaluate'' ca fiind satisfacatoare - 35,4 la suta si bune -17,8 la suta, iar asistenta cu medicamente: satisfacatoare - 38,9 la suta, 22,1 la suta - buna si 13,1 - foarte buna.
Pe de alta parte, 60,3 la suta dintre subiecti au afirmat ca au primit ingrijiri medical