Cazul Csibi Istvan a fost finalizat de procurorii anticoruptie dupa zece luni de ancheta, reprezentantii PNA concluzionand acest dosar ca este primul mare dosar de coruptie. "Acest caz este un exemplu care ne arata ca fenomenul de crima organizata este strans legat de cel al coruptiei.
PNA a reusit anihilarea unor cercuri mafiote de influenta ce includ oameni de afaceri, functionari publici, magistrati si politisti. Va asigur ca nu este singurul caz de acest gen.
La nivelul conducerii institutiei s-a creat un grup tactic operativ ce analizeaza periodic toate informatiile existente in baza de date si a dispus deja monitorizarea unor fapte de coruptie ce ar putea afecta siguranta nationala", ne-a declarat ieri procurorul Alexandru Chiciu, seful Sectiei a II-a din PNA.
Potrivit Biroului de presa al PNA, Csibi Istvan si alti sase inculpati, printre care doi sefi de Garda Financiara la Harghita (Moise Fluieras si Gogu Stefan) au fost trimisi in judecata pentru comiterea mai multor fapte de coruptie si de crima organizata.
Anchetatorii au stabilit ca in anul 1998, au aparut primele semne de impartire pe zone de influenta intre oamenii de afaceri din Miercurea-Ciuc, Csibi Istvan "remarcandu-se" puternic. Acesta a reusit sa creeze un adevarat imperiu economic, construindu-si o retea de firme (17 la numar), cunoscut sub denumirea de holdingul Neptun.
Ascensiunea lui Csibi Istvan si mentinerea lui in topul oamenilor de afaceri s-a facut prin "orice mijloace", Csibi si locotenentii lui comitand atat fapte de coruptie, cat si de criminalitate economico-financiara specifice crimei organizate. Csibi & Co au reusit sa prejudicieze bugetul de stat cu peste 300 de miliarde de lei.
Omul de afaceri s-a folosit de locotenentii sai numindu-i administratori la firmele sale ori cesionandu-le actiuni pe perioada mandatel