Potrivit ministrului finantelor, Ionut Popescu, in cele 90 de zile urmeaza sa se faca un audit privind viabilitatea RAFO si sa fie evaluate efecte pe care ordonanta aprobata de cabinetul Nastase le-a produs deja. Presedintele AVAS, Mircea Ursache, declara ca pina la ora actuala au fost semnate contractele de cesiune pentru creantele pe care le aveau de incasat Ministerul Finantelor si Vama Iasi.
Datoriile pe care RAFO le are catre PETROM nu au fost transferate pina acum la AVAS. Intre timp, PETROM a trecut in proprietatea privata a grupului austriac OMV, care a facut deja primul demers pentru recuperarea datoriilor de circa 2.250 de miliarde de la RAFO. Societatea a contestat in instanta planul de reorganizare aprobat in luna decembrie, dupa ce o parte din creditori s-au declarat de acord cu transformarea creantelor in actiuni si fuziunea dintre RAFO si Carom.
AVAS suspenda transformarea datoriilor in actiuni
?AVAS este o institutie publica aflata in subordinea guvernului si a primului-ministru si va aplica hotaririle executivului. Este o hotarire rationala si prudenta, care permite guvernului ca, in intervalul ales, sa faca o analiza a efectelor pe care le-ar avea aplicarea ordonantei?, a spus Mircea Ursache.
El a precizat ca, in urma suspendarii ordonantei, AVAS va fi nevoita sa amine transformarea creantelor in actiuni. Acesta ar fi fost ultimul pas pe drumul catre revenirea RAFO sub umbrela statului.
In anul 2001, RAFO a fost preluata de un consortiu format din Imperial Oil, firma care ii apartinea lui Corneliu Iacobov, si Canyon Servicos Ltd.
In cursul acestui an, actionariatul RAFO s-a schimbat, Balkan Petroleum devenind noul proprietar al societatii. Schimbarea proprietarului insa nu a insemnat si redresarea situatiei rafinariei, aceasta intrind in incapacitate de plata.
In aceasta situatie, principalul credit