Dincolo de toate evenimentele politice, este probabil ca 2004 va ramine in memoria multora un an care a stat sub semnul violentei dezlantuite, care a curmat zeci de mii de vieti. Este anul unei serii negre de agresiuni salbatice, incepind cu atacul terorist de la Madrid, si terminind cu tragica luare de ostatici de la Beslan, cu imaginea copiilor alergind nauci in bataia pustilor, fara a uita de atentatele care se succed zilnic in Irak. Este insa si anul cind furia naturii a facut prapad printr-o serie de uragane si cutremure, totul culminind cu teribilul tsunami care a ravasit tari intregi.
Lovitura in inima Spaniei
Spania a fost marcata, in 2004, de cele mai grave atentate din istoria acestei tari, care au antrenat o victorie neasteptata a Partidului Socialist in alegerile din martie. Atacurile comise la Madrid la 11 martie, asupra a patru trenuri de pasageri, s-au soldat cu 191 de morti si 1.900 de raniti, printre victime numarindu-se si multi cetateni romani. Foarte rapid, gestionarea situatiei de catre guvernul conservatorului Aznar s-a transformat intr-un dezastru politic, astfel ca socialistii au cistigat alegerile si au reorientat profund optiunile politice ale tarii, prima masura anuntata de invingatorul Zapatero fiind retragerea contingentului trimis in Irak.
Extinderea istorica a UE
Dupa mai multi ani de eforturi diplomatice, zece tari, majoritatea foste comuniste, au aderat in 2004 la Uniunea Europeana, intr-o extindere istorica si, pina in prezent, mai linistita decit era de asteptat. La 15 ani de la caderea Zidului Berlinului si prabusirea regimurilor comuniste din Europa de est, evenimentul a pus capat divizarilor provocate de razboiul rece dintre blocul sovietic si Occident. Acum Uniunea Europeana acopera o mare parte a continentului, intinzindu-se pina la granitele Ucrainei si Belarusului, cu o enclava rusa intre Poloni