IMPOZITUL PE Venitul Global va fi eliminat de anul viitor, a anunţat ieri noul ministru al Finanţelor, Ionuţ Popescu. Motivul este că vechea formulă de impozitare nu ar mai fi necesară ca urmare a introducerii cotei unice. Totuşi, deşi IVG nu se va mai plăti, obligaţia de depunere a declaraţiilor de venit rămane.
Ministrul nu a reuşit să explice de ce.
Adio termopane scutite de impozit
Printre consecinţe se numără eliminarea unor facilităţi. Nu vor mai fi deductibile asigurările private de sănătate, asigurarea locuinţei, şi reabilitarea termică. Singura facilitate rămasă este deductibilitatea pentru asigurările de pensii private, care va fi aplicată la venitul lunar.
Cota unică de impozitare a fost stabilită la 16%. Chiar şi aşa, nu este impozitat tot venitul. Pentru salariile brute mai mici de 10 milioane de lei este scăzută o deducere de 2,5 pină la 6,5 milioane de lei in funcţie de numărul de copii. Intre 10 şi 30 de milioane de lei, deducerile sint din ce in ce mai mici.
Abia salariile de peste 30 de milioane de lei sint impozitate in totalitate cu 16%.
Deducerile au fost introduse pentru ca nici un salariat să nu ciştige mai puţin decit inainte, a explicat ministrul. {i vechea grilă de impozitare ţinea cont de numărul de persoane aflate in intreţinere.
Totuşi, in cazul persoanelor cu mai mulţi copii, există pierderi de citeva zeci de mii de lei, după cum arată chiar tabelele prezentate de Guvern.
Tot cu 16% vor fi impozitate şi drepturile de autor, după scăderea deducerii profesionale de 40%. Un impozit de 10% va fi aplicat la sursă, urmind ca beneficiarul să achite diferenţa la sfirşitul anului.
Persoanele care obţin venituri sub această formă sint probabil singurele in cazul cărora chiar va fi necesară depunerea declaraţiilor de venit.
Impozitul microintrepri