Depunerea declaratiilor eronate este una dintre cele mai folosite metode prin care contribuabilul, in speta agentul economic reuseste sa fenteze organul fiscal. Astfel, pentru o scurta perioada de timp, contribuabilul se poate sustrage de la plata impozitelor datorate statului. Dupa asta, omul se poate „scuza”, conform legii, cu o declaratie rectificativa.
Aceasta metoda impiedica organul fiscal de la instituirea procedurii de executare silita pentru datoriile pe care agentii economici au ajuns sa le inregistreze. In timpul scurs de la depunerea declaratiei eronate si pana la depunerea declaratiei rectificative, organul fiscal nu mai poate verifica si recupera datoriile inregistrate de catre societatea respectiva.
In tot acest timp, contribuabilul isi continua activitatea, fara sa fie deranjat de inspectorii fiscali.
Legislatia din domeniul fiscal obliga contribuabilul sa depuna la bugetul consolidat de stat, pana la data de 25 a fiecarei luni, declaratii privind impozitul pe venit, contributii la asigurarile sociale si de sanatate, pe profit. Nedepunerea in termen a acestor declaratii se sanctioneaza cu diverse cuantumuri din amenzile prevazute de lege.
Oamenii de la Fisc spun ca acest lucru inseamna pierdere de timp pentru firme, dar si aglomerarea administratiei fiscale, intrucat se intocmesc notificari trimise celor in cauza. Depunerea declaratiilor eronate este una dintre cele mai folosite metode prin care contribuabilul, in speta agentul economic reuseste sa fenteze organul fiscal. Astfel, pentru o scurta perioada de timp, contribuabilul se poate sustrage de la plata impozitelor datorate statului. Dupa asta, omul se poate „scuza”, conform legii, cu o declaratie rectificativa.
Aceasta metoda impiedica organul fiscal de la instituirea procedurii de executare silita pentru datoriile pe care agentii